ISTJERIVAČI DUHOVA (1984)

Glumci: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Ernie Hudson, Rick Moranis

Režija: Ivan Reitman

Scenario: Dan Aykroyd, Harold Ramis

Žanr: Akcija/ Avantura/ Komedija

Trajanje: 1h 45min

Rejting: PG-13

  

       Parapsiholozi Peter Venkman (Bill Murray), Raymond Stantz (Dan Aykroyd) i Egon Spengler (Harold Ramis) su pozvani u njujoršku javnu biblioteku da ispitaju slučaj moguće paranormalne aktivnosti. Oni primjete duh mrtvog bibliotekara, koji ih otjera iz biblioteke. Nakon što ostanu bez posla, ovaj trojac pokreće servis za paranormalno istraživanje i eliminaciju pod nazivom "Istjerivači Duhova". Jedan od prvih klijenat im je zgodna njujorčanka Dana Barrett (Sigourney Weaver). Parapsiholozi shvataju da je nivo paranormalne aktivnosti u konstantnom porastu i angažuju još jednog istjerivača Winstona Zeddmorea (Ernie Hudson).

       Ivan Reitman ne čeka puno da nam prikaže duhove. U početku jedan maltretira nedužnu staricu u biblioteci, da bi se kasnije proširili svuda po gradu. Reitman ne želi da prepada ljude već isključivo da ih zabavi. Ne želi ni da zamara publiku stručnim objašnjenjima ovih paranormalnih pojava. Zanimljiv je lik Petera, koji odskače od stereotipskog izgleda jednog doktora. Ljubavna veza između njega i Dane je odlično odrađena. Istjerivači su u početku podvrgnuti sitnim šalama zbog svog posla, da bi kasnije postali preko potrebni. U završnom obračunu, Istjerivači su zasjenjeni Marshmallow Manom. Treba pohvaliti nezaboravnu pjesmu Raya Parker, Jr. i zanimljivu parodiju na Friedkinov Istjerivač Đavola.

       Dan Aykroyd, Harold Ramis i Rick Moranis su dobro obavili svoj dio posla ali se uglavnom ističu Bill Murray i Sigourney Weaver. Treba pohvaliti i raspoloženog Williama Athertona.

       Istjerivači Duhova su zabavna i šarmantna komedija čije zamjerke uglavnom dolaze sa tehničke strane.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 22.01.2017
Poster filma: By Source, Fair use, Link