ISTJERIVAČI DUHOVA (2016)

Glumci: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones, Charles Dance, Michael Kenneth Williams, Chris Hemsworth

Režija: Paul Feig

Scenario: Katie Dippold, Paul Feig

Žanr: Akcija/ Komedija/ Fantazija

Trajanje: 1h 56min

Rejting: PG-13

  

       Istjerivači duhova su i prije izlaska izazvali mnoge polemike. Filmofili su teško prihvatili remake jedne od najdražih komedija osamdesetih, i otvoreno izrazili svoje negodovanje. Trailer za film je na sajtu YouTube dobio rekordan broj dislike-ova. Stvari je podgrijala Kristen Wiig nepromišljenom izjavom da je to samo zato što su sada žene u glavnim ulogama. Nakon izlaska filma, jedna od istjerivača, Leslie Jones je morala privremeno da zatvori svoj tweeter nalog zbog rasističkih komentara. Film je naišao na dobar odaziv kritike, dok su obični gledaoci sasuli drvlje i kamenje. S obzirom na sva dešavanja i na činjenicu da gotovo uvijek film bolje prođe kod publike nego kod kritike, povlači se pitanje iskrenosti obične raje kod dodijeljivanja ocjena.

       Nakon što im knjiga o paranormalnim fenomenima doživi fijasko, dvije prijateljice, Abby Yates (Melissa McCarthy) i Erin Gilbert (Kristen Wiig), odlaze različitim putevima. Dok Abby nastavlja da se bavi duhovima, Gilbert postaje profesor fizike na Univerzitetu Kolumbija. Nekoliko godina kasnije Erin saznaje da je Abby bez njenoga znanja opet objavila knjigu. Abby pristaje da povuče knigu iz prodaje ako joj Erin pomogne prilikom jedne dojave o mogućem paranormalnom fenomenu.

       Paul Figg se dobro snašao u početnim scenama, u kojima vidimo samo najave paranormalnih pojava. Zanimljive su i seksističke rasprave tokom Hemmsworthovog intervjua za posao. Nažalost, većina fazona se izliže od prečestog korištenja, jer Figg i ekipa ne dozvoljavaju filmu "da diše". Predstavljanje Patty Tolan kao street-wise radnice je okarakterisano kao stereotipsko predstavljanje afroamerikanaca i povuklo još kontraverzi. Stiče se i utisak da je ova priča o bitnosti prijateljstva, više usmjerena ka djeci. Djeca će itekako uživati u ovom filmu, jer CGI je zaista prelijep. Sa druge strane, muški dio publike sigurno neće biti zadovoljan kako je predstavljen u filmu. Muzika Theodora Shapira ima dobrih tema.

       Likovi su simpatični ali ipak jednodimenzionalni. Mellisa McCarthy je često u sjeni manje poznatih koleginica, Kirsten Wiig i Leslie Jones. Kate McKinnon je prijatno iznenadila kao otkačeni lovac na duhove koji koristi svaku priliku za neku podvalu. Chris Hemmsworth se dobro snašao kao ograničeni pomoćnik. Neil Casey je neuvjerljiv kao negativac filma. Tu su i originalni Istjerivači da podsjete ne svijetle dane komedije.

       Istjerivači Duhova nude dosta zabave ali ipak ne uspijevaju da ponove čaroliju originalnog filma.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 04.08.2016
Poster filma: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=51476915