INFERNO (2016)

Glumci: Tom Hanks, Felicity Jones, Ben Foster, Sidse Babett Knudsen, Omar Sy, Irrfan Khan

Režija: Ron Howard

Scenario: David Koepp

Žanr: Akcija/ Avantura/ Kriminalistički

Trajanje: 2h 1min

Rejting: PG-13

  

       Profesor Robert Langdon (Tom Hanks) se budi u bolnici u Firenci, ne sjećajući se dešavanja prethodnih dana. Dr. Sienna Brooks (Felicity Jones) mu saopštava da je ranjen i da pati od amnezije. Policajac koji dolazi po njega, Vayentha (Ana Ularu), se ispostavlja da je plaćeni ubica. Sienna pomaže Robertu da pobjegnu iz bolnice. Inferno je djelimično baziran na istoimenoj knjizi Dana Browna.

       Ron Howard počinje priču jezivom scenom Robertovog košmara. Kuga je poharala gradom i veliki broj leševa leži svuda po ulicama. Howard zatim igra na kartu Robertove privremenu amnezije, da zainteresuje gledaoce za dešavanja prethodnih nekoliko dana. Robert postepeno otkriva ova dešavanja i publika popunjava prazne djelove slagalice. Naravno atraktivna mlada dama koja voli mozgalice pomaže Robertu. Nažalost Ron Howard se nije baš previše potrudio oko Robertove istrage. Robert ide od jednog mjesta do drugog bez nekih zanimljivih detektivskih otkrića. Nezaobilazni su naravno i Danteovi citati tokom ove istrage. Inferno dobro krije nekoliko preokreta ali oni ne doprinose mnogo kvalitetu filma. Utisak dodatno kvari i saznanje da je riječ o zlokobnom planu jednog genetičara milijardera. Sa druge strane, direktor fotografije Salvatore Totino zna da iskoristi lijepe lokacije, prije svega Firence i Venecije.

       Tom Hanks je vrlo dobar u naslovnoj ulozi, a Felicity Jones uvjerljivo igra mladu doktoricu. Treba pohvaliti raspoloženog Bena Fostera i Irrfana Khana.

       Inferno je razočaravajući nastavak koji se može pogledati.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 05.02.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link