IDI I GLEDAJ (1985)

Glumci: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevicius

Režija: Elem Klimov

Scenario: Elem Klimov, Ales Adamovich

Žanr: Drama/ Ratni

Trajanje: 1h 52min

Rejting: R

  

       Mladi Bjelorus Florya Gaishun (Aleksey Kravchenko) je regrutovan u vojsku, gdje obavlja manje bitne zadatke. Tokom jednog napada, vođa partizana Kosach (Liubomiras Laucevicius) naređuje mu da ostane u logoru. Vidno razočaran odlazi u šetnju šumom, gdje upoznaje djevojku Glashu (Olga Mironova). Florya se zaljubi u Glashu iako zna da ona voli Kosacha. Njihova razgovor naglo prekida napad njemačkih padobranaca.

       Elem Klimov je dugi niz godina čekao na odobrenje da snimi ovaj film. Taman kada je počeo odustajati od snimanja filma, došla je godišnjica pobjede nad fažizmom i Klimov je dobio zeleno svjetlo. On je shvatio bitnost ovih nemilih događaja i potrebu da se ona vjerno prenese budućim generacijama. Zajedno sa scenaristom Alesom Adamovichem obavlja obimna istraživnja prije početka snimanja. Razgovarao je sa velikim brojem sunarodnjaka koji su preživjeli sve užase nacističkog režima i filmu je pristupa gotovo dokumentaritičkim stilom snimanja. On ignoriše patriotske hvalospjeve i junačke podvige i požrtvovanja i prikazuje rat.

       Početnu nadrealnu scenu bezbrižne dječije igre, naglo prekida surovi realizam rata. Vojni službenici bukvalno trgaju Florijana od ograde za koju se uhvatio i ispred uplakane majke i sestre odvode ga u borbu. Klimov uglavnom ignoriše pripadnike crvene armije i koncentriše se na ljubavnu priču dvoje mladih ljudi. Ova topla i nevina priča odlično naglašava nacističke užase koji ubrzo slijede. Idi I Gledaj ne krije nacistički teror, nego ga odvažno servira gledaocima. Zaključavanje nepoželjnih civila i njihovo spaljivanje je svakako bila praksa nacista na istočnom frontu. Užasi koje trpi mlada Glasha su zastrašujući i izuzetno teški za gledati. Za to vrijeme Njemački vojnici puštaju muziku i vesele se uz hranu i piće. Nacistički vođa sa svojim ljubimcem ne priča mnogo i uglavnom izdaje naređenja. Ovo mu daje autoritativan položaj u odnosu na svoje ratne kolege. Klimov lukavo prebacuje fokus priče na mladog Florijana i ne dozvoljava filmu da liči na ratni dokumentarac. Filmom se svakako proteže antinjemačka tema, ali publika nikada nema osjećaj da gleda jeftinu ratnu propagandu. Mnoge scene iz filma će dugi niz godina ostati u podsvjesti gledaoca, ali diskutabilno najjeziviji dio je sačuvan za odjavna špicu filma. Saznajemo da su Njemci zapalili oko 628 bjeloruski sela sa svim ljudima u njima.

       Svi ovi užasi ostavljaju traga na mladog Alekseja Kravchenka i on pravi impresivnu transformaciju od nedužnog dječaka do okorjelog partizana. Olga Mironova se dobro snašla u veoma nezahvalnoj ulozi. Liubomiras Laucevicius je odličan kao partizanski vođa.

       Idi I Gledaj je jedan od najboljih antiratnih filmova ikada snimljenih.

 


Preporuka sličnih filmova:
Datum recenzije: 04.02.2017. godine
Poster filma: By У пададзеных зьвестках адсутнічае інфармацыя пра аўтарства гэтага файла. Гэта можа ўскладніць вызначэньне прававога статусу файла. - http://www.ruslania.com/entity-3/context-161/details-2175.html, Добрасумленнае выкарыстаньне, Link