GRIMIZNI VRH (2015)

Izvorni naslov: Crimson Peak
Žanr: Drama/ Fantazija/ Horor
Režija: Giljermo del Toro
Scenario: Giljermo del Toro, Metju Robins
Producent: Giljermo del Toro, Kalum Grin, Džon Jašni, Tomas Til
Glumci: Mija Vašikovska, Džesika Častejn, Tom Hidlston, Čarli Hanam, Džim Biver
Muzika: Fernando Velaskez
Kamera: Dan Laustsen
Montaža: Bernat Vilaplana
Izdavačka kuća: Universal Pictures
Studio: Legendary Pictures, DDY Productions
Trajanje: 1h 59min
Zemlja: SAD
Jezik: Engleski
Budžet: $55 Milliona
Zarada: $75 Milliona

Rejting: R

  

       Radnja je smještena u Ameriku krajem XIX vijeka. Edith Cushing (Mia Wasikowska) je ćerka bogatog Američkog biznismena Cartera Cushinga (Jim Beaver). Ona je veliki fan priča o duhovima. Bezuspješno pokušava da objavi jednu takvu priču. U njihov grad dolaze Engleski baronet, Sir Thomas Sharpe (Tom Hiddlston) sa sestrom Lucille (Jessica Chastain). Thomas traži investitora za svoj izum, mašinu za vađenje gline. Thomasu ne treba puno da zapazi ljepu Edith. Edith već ima jednog udvarača, Dr. Alana McMichaela (Charlie Hunnam), dobrog prijatelja Edithinog oca. Grimizni Vrh nije klasični horor film već gotska romansa.

       Meksikanac Guillermo del Toro opet pokazuje da zna svijet iz fantazije vijerno prikazati na filmskom platnu Panov Lavirint). Zajedno sa dizajnerom produkcije Thomasom E. Sandersom, dočekuje nas u jednom vizuelno impresivnom svijetu. Ono što prvo primijetimo su prenaglašene boje. S obzirom da veći dio ljudi ovaj žanr asocira na crno-bijele filmove, ovaj potez je pravo osvježenje. Period radnje filma je odrađen sa velikom brigom o detaljima. Kostimi, nakit pa čak i igračke iz tog perioda su odlično rekreirane.

       Tu je naravno izolovani stari zamak. Allerdale Hall je u isto vrijeme prelijep i zastrašujući. Krasi ga enterijer u baroknom stilu i jezivi hodnici gdje stičemo utisak da protagoniste neko posmatra. Nalazi se u ruralnoj Engleskoj i smješten je na rudniku crvene gline, gdje polako tone. Ta glina curi iz oronulih zidova i dobija se jeziv utisak da imanje krvari. Atmosferi dosta pomaže i muzika Fernanda Velasqueza, kompozitora koji se pretplatio na žanr horora. Međutim iako film izgleda odlično, priča brzo postaje predvidiva. Dosta događaja, uključujući i par bitnih zapleta, možemo lako pretpostaviti. Prevelika želja da se u završnom obračunu, evocira nadrealno, šteti uvjerljivosti filma. A del Toro ne može da odoli želji da i ovdje ubaci pokojeg insekta.

       Mia Wasikovska je uvjerljiva kao ljubiteljka priča o duhovima, koja igrom slučaja, upada u jednu takvu priču. Tom Hiddlston vješto koristi šarm da bi dočarao lik Engleskog baroneta. Jessica Chastain pokazuje da nema žanra koji joj ne odgovara. Njena hladna, posesivna Lucille odlično evocira misterioznost i strah. Treba istaći još i Charlija Hunnama.

       Iako nas je navikao na bolje filmove, del Toro je vrijedan pažnje jer zna da pravi negativci nisu duhovi, već ljudi.

 


Preporuka sličnih filmova:
Datum recenzije: 17.07.2016
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=46696751