GREBEN SPASA (2016)

Glumci: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Vince Vaughn

Režija: Mel Gibson

Scenario: Robert Schenkkan, Andrew Knight

Žanr: Biografija/ Drama/ Istorijski

Trajanje: 2h 19min

Rejting: R

  

       Amerikanac Desmond Doss (Andrew Garfield) odvozi povređenog čovjeka u bolnicu i upoznaje medicinsku sestru Dorothy Schutte (Teresa Palmer). Njihovu ljubavnu romansu prekida Dossova odluka da se prijavi u vojsku. Njegov otac Tom (Hugo Weaving) se žestoko protivi ovoj odluci, ali mladić ostaje nepokolebljiv. Zbog svojih religijskih stavova, Doss nailazi na negodovanje svojih vojnih kolega i njihovog pretpostavljenog, vodnika Howella (Vince Vaughn). Howell i kapetan Glover (Sam Worthington) bezuspješno pokušavaju da isključe mladog vojnika iz vojske. Gloverovu jedinicu, zajedno sa Desmondom, šalju u Okinavu, gdje se odvija žestoka bitka u drugom svjetskom ratu, protiv Japanaca.

       Mel Gibson započinje Greben Spasa kratkom i veoma nasilnom scenom ratnog sukoba uz Desmondov religijski govor. Gibson daje samo kratak uvod svojih ateističkih stavova i takođe svih ratnih užasa, koje će elaborirati kasnije. Priča sasvim korektno prati Desmondov put do kobnog grebena. Ljubavna veza Desmonda i medicinske sestre je vrlo dobro uparena sa njegovim porodičnim problemima. Treba napomenuti nekoliko napetih scena sa Desmondovim ocem. Gibson ubacuje povremene flashbackove koji dodatno pojašnjavaju mladićeve kasnije postupke. Greben Spasa ne nudi mnogo toga novog, ali se režiser ipak potrudio da to sve lijepo upakuje. Vojna regrutacija je prilika za malo bezazlenog i opuštajućeg humora i upoznavanje novih ljudi. Dok vojne starješene posežu za svim pravilnicima kako bi se rješili tvrdoglavog mladića, Gibson gradi uvjerljivo prijateljstvo između Desmonda i Smittija. Prilazak grebenu je veoma efektno odrađen i dobro nas priprema za izuzetno nasilne scene ratnog sukoba. Iako je Gibson, u strahu od neuvjerljivosti, umanjio Dossov poduhvat, on je svejedno vrijedan divljenja. Međutim, brzo se stiče utisak da se Gibson previše trudio da nadmaši Spielbergov Spašavanje Vojnika Ryana, ali i da je dosta posudio od svog kolege iz struke. Gibson takođe neuspješno pokušava da ostavi sopstveni pečat korištenjem inovativnih uglova snimanja kamerom. Dodatni problem Australijanca je što ne zna kad da zaustavi svoj film. Veoma emotivna muzika Ruperta Gregson-Williamsa, jasno sugeriše naklonost hrabrom mladiću.

       Sa druge strane gluma u filmu je više nego dobra. Andrew Garfield je odličan kao tvrdoglavi i hrabri ratni bolničar. Hugo Weaving mu dobro parira ulogom potištenog ratnog veterana, dok je najprijatnije iznenadio Luke Bracey. Sam Worthington, Teresa Palmer i Vince Vaughn daju upečatljiv performans karakterističnim filmskih likova.

       Greben Straha je ipak dostojna posveta jednom veoma hrabrom mladiću.

 


Preporuka sličnih filmova:
Datum recenzije: 14.03.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link