GET HARD (2015)

Glumci: Will Ferrell, Kevin Hart, Alison Brie, T.I., Edwina Findley, Craig T. Nelson

Režija: Etan Cohen

Scenario: Jay Martel, Ian Roberts, Etan Cohen

Žanr: Komedija/ Kriminalistički

Trajanje: 1h 40min

Rejting: R

  

       James King (Will Ferrell) je bogati biznismen koji je ostvario Američki san. Ima zgodnu vjerenicu Alissu (Alison Brie) i postaje partner njenom ocu Martinu (Craig T. Nelson) u veoma uspješnoj firmi. Međutim James je optužen za finansijske malverzacije i sudija mu daje trideset dana da se pripremi za odlazak u zatvor San Quentin. James unajmljuje Darnella Lewisa (Kevin Hart) misleći da je bivši robijaš, da bi se pripremio za opasnosti koje ga tamo čekaju.

       Get Hard je još jedan film koji povlači za sobom pitanje kriterijuma koji film treba da zadovolji da bi uopšte bio snimljen. Riječ je o komediji koja brzo ostane bez svježih ideja i prisiljena je da usput smišlja nove štosove. Ova ideja bi mogla proći kao dugometražni skeč ali nikako kao igrani film. Lako je pretpostaviti ko bi mogao smjestiti Jamesu, a zna se da će Darnellov portret opasnog momka biti razotkriven.

       Get Hard se dodiruje škakljivih tema, naročito u odnosu Jamesa i Darnela ali ne pokazuje nikakvo interesovanje da ih bolje razradi. James samo po boji kože odmah pretpostavlja da je Darnell bio u zatvoru. Darnell odvodi ćerku u školu koja na ulazu ima detektore metala i policiju. Get hard nažalost nema ni želju ni inteligenciju da bude socijalno i društveno zajedljiv.

       Will Ferrell ponavlja svoju provjerenu glumačku formulu ali ovdje bez velikog uspjeha. Kevin Hart uspijeva da proda par fazona ali ni on se neće rado sjećati ovoga filma. Ostatak glumačke postave se izgubio u moru sterotipa.

       Get Hard je još jedan pokazatelj da par fazona ne čini dobar film.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 17.07.2016
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=44766632