FOKUS (2015)

Glumci: Will Smith, Margot Robbie, Rodrigo Santoro, Gerald McRaney

Režija: Glenn Ficarra, John Requa

Scenario: Glenn Ficarra, John Requa

Žanr: Komedija/ Kriminalistički/ Drama

Trajanje: 1h 45min

Rejting: R

  

       Nicky Spurgeon (Will Smith) je iskusni prevarant koji igrom slučaja upoznaje Jess Barrett (Margot Robbie) i uči je tajnama zanata. Jess se brzo pokaže kao prirodni talenat, i Nicky je prihvata u svoj tim. Jedan od članova tima je i Farhad (Adrian Martinez). Brzo se rađaju simpatije između Nickija i Jess.

       Glenn Ficarra i John Requa su zanat kovali na visokobudžetnim komedijama i pokazali se kao dobri zabavljači. Dobru saradnju nastavljaju i ovim filmom. Znaju da nasmiju publiku ali i da obrade malo zrelije teme. Film dobro pokazuje težinu balansiranja ovog vida posla i ličnog života. Fokus je svakako zabavan film, ali je ta zabava došla po cijeni uvjerljivosti. Ovaj ambiciozni tim mora prevariti bar nekih petnaestak ljudi odjednom. Neki ostanu bez novčanika ili sata, dok neki, mislim, čak i bez vjereničkog prstena. Ne pomaže puno ni epizoda sa Liyuanom. Naravno, na kraju dolazi velika prevara, gdje film u nizu preokreta servira jedno iznenađenje nakon drugog. Treba pohvaliti lijepu fotografiju Xaviera Pereza Grobeta.

       Film uglavnom ignoriše ostatak tima i koncentriše se na glavni duo. Will Smith još jednom pokazuje da je dobar zabavljač. Hemija između njega i Margot Robbie je za svaku pohvalu. Treba pohvaliti i Geralda McRaneya.

       Fokus je dobar film koji treba preporučiti.

 


Preporuka još filmskih varalica:


Datum recenzije: 17.07.2016
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=45040089