FLORENCE FOSTER JENKINS (2016)

Glumci: Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg, Rebecca Ferguson, Nina Arianda

Režija: Stephen Frears

Scenario: Nicholas Martin

Žanr: Biografija/ Komedija/ Drama

Trajanje: 1h 51min

Rejting: PG-13

  

       Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) ubjeđuje muža, glumca St. Claira Bayfielda (Hugh Grant), da se ona počne profesionalno baviti pjevanjem. Ovo ne bi bilo ništa čudno da Florence ne posjeduje ni malo dara za pjevanje. Ona unajmljuje pijanistu Cosmea McMoona (Simon Helberg) i upoznaje ga sa njenim vokalnim trenerom Carlom Edwardsom (David Haig). St. Claire brine za Florence jer je teško bolesna.

       Ideja o komičnoj ekranizaciji karijere jedne netalentovane pjevačice puno bolje zvuči od njene same realizacije. Početak filma nudi lijep hommage 40-im godinama prošloga vijeka. Raspjevanu Florence postepeno sa žicama spuštaju na scenu. Režiser Stephen Frears i scenarista Nicholas Martin dobro prikazuju odnos St. Claira i Florence. St. Clairu je stalo do nje i on se svojski trudi da je zaštiti od zlih komentara. Florence je nesvjesna svojih pjevačkih nedostatka, ali zato je njena ženska intuicija dobro služi kod drugih obzervacija. Završetak filma nije previše emotivan, ali nije ni loš. Florence postaje svjesna da nema talenat potreban za opersko pjevanje ali niko ne može reći da nije pokušala. Treba pohvaliti dobar posao kompozitora Alexandrea Desplata i direktora fotografije Dannija Cohena.

       Meryl Streep i Hugh Grant su vrlo dobro odigrali zaljubljeni par, dok se Simon Helberg dobro snašao kao neobični klavijaturista.

       Iako ne nudi baš mnogo dobrog humora, Florence Foster Jenkins treba preporučiti prvenstveno zbog raspoloženih glumaca.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 11.02.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link