DŽUNGLA NA ASFALTU (1950)

Glumci: Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, James Whitmore, Sam Jaffe, John McIntire

Režija: John Huston

Scenario: John Huston, Ben Maddow

Žanr: Kriminalistički/ Drama / Noar

Trajanje: 1h 52min

Rejting: PG-13

  

       Kriminalac Erwin "Doc" Riedenschneider (Sam Jaffe) izlazi iz zatvora i odmah želi da sprovede svoju pljačku u djelo. On odlazi do kladioničara Cobbija (Marc Lawrence) koji mu dogovara satanak sa advokatom Alonzo Emmerich (Louis Calhern). Emmerich pristaje na Docov plan i daje mu novac da angažuje ekipu. Doc unajmljuje profesionalnog obijača sefova Louija Ciavellija (Anthony Caruso). Ciavelli mu preporučuje vozača za bekstvo Gusa Minissija (James Whitmore). Biraju još i Gusovog prijatelja Dixa Handlija (Sterling Hayden). Dix objašnjava svojoj prijateljici Doll Conovan (Jean Hagen), da mu trebaju pare da otkupu očevu farmu konja. Policijski komesar Hardy (John McIntire) upozorava policijskog poručnika Ditricha (Barry Kelley) da nije zadovoljan načinom na koji obavlja svoj posao. Džungla Na Asfaltu je ekranizacija istoimenog romana W. R. Burnetta.

       John Huston i scenarista Ben Maddow predstavljaju odličan portret sudara između lokalnih snaga reda i gradskog kriminalnog podzemlja, ne zaboravljajući i nesretnike koji se nađu na liniji sukoba. Huston svodi Rozsinu muzičku podlogu na minimum i omogućava svakom od svojih junaka da dobije svojih pet minuta. Izvrstan scenario je prepun živopisnih i zanimljivih filmskih likova koji ni za trenutak ne dozvoljavaju zamor kod publike. Međusobna dinamika protagonista je za svaku pohvalu, a njihovi motivi su upakovani poput mehanizma švajcarskog sata. Treba pohvaliti dobar kontrast između ženskih protagonistkinja. Angela je opsjednuta dijamantima, dok je Jean romantična duša koja ni malo ne mari za drago kamenje. Džungla Na Asfaltu se odvažno dodiruje i šokantnog odnosa ostarjelih ljudi sa maloljetnicama.

       Huston i Maddow takođe vješto implementiraju sve potrebne informacije vezane za pljačku. Saznajemo sve od početne ideje za pljačku, preko okupljanja tima i pripreme za pljačku, pa sve do same realizacije. Interesantno je vidjeti telefonski poziv jednom od pljačkaša koji budi njegovu ženu i bebu. Scena pljačke je takođe odrađena bez muzike da se apostrofira nemir pljačkaša. Pljačka naravno ne ispada baš onako kako su je isplanirali i u ovim trenutcima Džungla Na Asfaltu servira par zaista nezaboravnih iznenađenja. Kamera Harolda Rossona pravi dobar kontrast svjetlosti i tame, naročito na urbanim lokacijama. Rosson zna da prikaže raskošnu vilu ali i zapuštene i siromašne dijelove grada. Njegovi uski kadrovi pomno prate svaku reakciju protagonista, a impresivni dinamički pokreti kamere uspješno doprinose scenama obračuna.

       Huston dobro koristi nekolicinu sjajnih karakternih glumaca i pomaže im da odigraju najbolju ulogu svoje karijere. Sam Jaffe je izvrstan kao mozak operacije, Sterling Hayden mu odlično parira ulogom žestokog momka sa sela, dok je Louis Clahern sjajan u ulozi kriminalnog advokata. John McIntire, James Whitmore i Brad Dexter kradu nekoliko scena, dok Marilyn Monroe ostavlja jak utisak uprkos veoma maloj minutaži.

       Džungla Na Asfaltu je jedan od najboljih i najvažnijih filmova pljačke ikada snimljenih.

 


Preporuka sličnih filmova:Datum recenzije: 04.03.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link