DŽUMANDŽI: SLIJEDEĆI NIVO (2019)

Izvorni naslov: Jumanji: The Next Level
Žanr: Akcija/ Avantua/ Komedija
Režija: Džejk Kasdan
Scenario: Džejk Kasdan, Džef Pinkner, Skot Rozenberg
Producent: Dvejn Džonson, Dani Garsija, Hiram Garsija, Mat Tolmah, Vilijam Tajtler
Glumci: Dvejn Džonson, Džek Blek, Kevin Hart, Karen Gilan, Nik Džonas, Awkwafina, Aleks Volf, Morgan Tarner, Ser'Darius Blain, Madison Iseman, Deni Glover, Deni Devito, Ris Darbi
Muzika: Henri Džekman
Kamera: Gyula Pados
Montaža: Mark Helfrich, Stiv Edvards, Tara Timpone
Izdavačka kuća: Sony Pictures Releasing
Studio: Columbia Pictures, Seven Bucks Productions, Hartbeat Productions, Matt Tolmach Productions
Trajanje: 2h 3min
Zemlja: SAD
Jezik: Engleski
Budžet: $125-132 miliona
Zarada: $797 miliona
Rejting: PG-13

  

       Entoni Džonson (Ser'Darius Blain), Marta Kapli (Morgan Tarner) i Betani Voker (Madison Iseman) dogovaraju da se ponovo sastanu i odlaze u kuću prijatelja Spensera Gilpina (Aleks Volf). Ekipa tu upoznaje Spenserovog djeda Edija (Deni Devito) i njegovog prijatelja Majla (Deni Glover), i shvataju da se nestrpljivi Spenser sam vratio u virtuelni svijet igre Džumandži. Oni odlučuju da mu se pridruže ali stvari polaze naopako. Dok je Martin avatar još uvijek Rubi Raundhaus (Karen Gilan), Entoni ovaj put postaje profesor Šeldon Oberon (Džek Blek), avatar koji je nekad pripao Betani, dok na njihovo veliko zaprepašćenje Edi i Majlo postaju Dr. Smolder Brejvstoun (Dvejn Džonson) i Frenklin Finbar (Kevin Hart). Nakon početnog upoyzavanja sa svojim avatarima, ekipa naleće na Najdžela Bilingslija (Ris Darbi) koji služi kao svojevrsni vodič kroz ovaj virtuelni svijet, i koji im objašnjava šta je cilj ove igre.

       Nakon velikog finansijskog uspjeha filma Džumandži: Dobrodošli u džunglu, koji se inače nadovezuje na filmski hit Džumandži, u kojem je glavnu ulogu igrao pokojni američki glumac Robin Vilijams, nije bilo teško za pretpostaviti da ćemo gledati nastavak. Dobro poznata ekipa iza kamere koju predvode režiser Džejk Kasdan (Seksi Snimak, Loša Učiteljica, Hodaj Muški) i scenaristička ekipa, Skot Rozenberg (Nestao za Šezdest Sekundi, Visoka Vjernost, Leteća Tamnica, Lijepe Djevojke) i Džef Pinkner (Mračna Kula, Čudesni Spajdermen 2), su opet tu, uz izuzetak scenarista Kris Makena i Erik Somers, čije ime ovaj put ne vidimo na uvodnoj špici filma. Kako to često biva sa nastavcima, i ovaj put je riječ o zabavnom filmskom ostvarenju koje vam može pomoći da ubijete dosadno nedjeljeno popodne ali koji se ne može pohvaliti velikim intelektom i koji je inferioran svom prethodniku. Džumandži: Dobrodošli u džunglu ni sam nije napravio nekakve velike iskorake na polju akcijski avantura ali je svakako uspio da na bolji način zabavi raju. Jedan od noviteta koje nam donosi Džumandži: Slijedeći nivo su poznati američki glumci Deni Glover i Deni Devito, koji su nažalost dobili premalu filmsku minutažu da bi pokazali svoj glumački talenat ali koji su poslužili kao predmet imitacije od strane mlađih kolega, Dvejna Džonsona i Kevina Harta, koji tom prilikom rade prilično dobar posao, naročito Hart. Nažalost ovi fazoni se vremenom primjetno troše i prestaju da budu zanimljivi. Sa druge strane, režiser Kasdan i direktor fotografije Gyula Pados (Predatori, Kontrola) su se potrudili da film ima pregršt lijepih sličica i da ne prođe previše vremena između spekatularnih akcijskih scena. Izdvajaju se zanimljive jurnjave naših avatara sa jatom nojeva, kao i bijeg preko drvenih mostova i borba sa pomahnitalim majmunima. U ove svene je očigledno uloženo dosta novca i truda, ali one ne uspijevaju da prikriju scenarističke nedostatke filma. Sa druge strane, neosporno je da se u ovom filmu uvijek nešto dešava i to samo po sebi može biti svojevrsna pohvala za film. Nakon završnice filma, u kojoj nema puno iznenađenja, Kasdan i ekipa nas pozivaju na još jedno druženje i to kroz završne kadrove tokom odjavne špice. Ajde može.

       Džumandži: Slijedeći nivo je sasvim solidan i relativno zabavan nastavak koji je manje zabavan od svog prethodnika ali koji može da se preporuči publici željnoj neobavezne filmske avanturističke akcijade.

 


Preporuka sličnih filmova:
Datum recenzije: 24.03.2020. godine
Poster filma: By

JumanjiTheNextLevelTeaserPoster.jpg
By Source, Fair use, Link