DOM GOSPOĐICE PEREGRINE ZA ČUDNOVATU DJECU (2016)

Glumci: Eva Green, Asa Butterfield, Chris O'Dowd, Allison Janney, Rupert Everett, Terence Stamp, Ella Purnell, Judi Dench, Samuel L. Jackson

Režija: Tim Burton

Scenario: Jane Goldman

Žanr: Avantura/ Drama/ Fantazija

Trajanje: 2h 07min

Rejting: PG-13

  

       Godinama je Abe Portman (Terence Stamp) pričao priče unuku Jakeu (Asa Butterfield), o borbi sa čudovištima i kako je proveo drugi svjetski rat u kući kod gospođice Peregrine (Eva Green), u Velsu. Sva djeca ovog doma, kao i sama gospođica Peregrine, posjeduju paranormalne sposobnosti. Kada Jake primi djedov poziv, on zajedno sa Shelly (O-Lan Jones), odmah odlazi u djedov dom. Djed umire na njegovim rukama izgovarajući datum, 03.09.1943. godine. Uz pomoć svog psihijatra Dr. Golana (Allison Janney) i pisma gospođice Peregrine napisanog njegovom djedu, Jake ubjeđuje svoga oca Franka (Chris O'Dowd), da otputuju u Cairnholm. Jake saznaje da su kuću gospođice Peregrine uništili njemački avionski bombarderi, baš na datum koji mu je djed izgovorio pred smrt. On zatim upoznaje misteriznu grupu djece koja ga provodi kroz vremensku petlju u pomenutu godinu, u dom gospođice Peregrine. Jake se brzo upoznaje sa drugom djecom a pažnju mu skreće mlada Emma Bloom (Ella Purnell). Dom Gospođice Peregrine Za Čudnovatu Djecu je ekranizacija istoimene knjige Ransoma Riggsa.

       Režiser specijalizovan za fantazije, Tim Burton, se pobrinuo za neprimjetnu tranziciju, iz realnog svijeta u svijet fantazije. Stanovnici Cairnholma iz 40-ih godina prošloga vijeka, koje sreću mladi Jake i njegov otac Frank, su toliko neljubazni, da dom gospođice Peregrine djeluje veoma prijatan. Povučeni protagonista filma se naravno veoma brzo sprijatelji sa ovom čudnovatom djecom, da se naglasi eskapizam ove filmske nedođije. Režiser Tim Burton dobro primjenjuje CGI tehnologiju i Dom Gospođice Peregrine Za Čudnovatu Djecu ima unikatan vizuelni pečat i jako specifičnan crni humor, karakterističan za ovog režisera. U jednoj sceni vidimo odličnu kompjutersku obradu mladog Terenca Stampa, u koju je očigledno uloženo dosta truda. Mlada Emma Bloom i njene aerokinetičke sposobnosti su veoma zanimljiv izbor za Jakeovu mladu prijateljicu. Direktor fotografije Bruno Delbonnel se pobrinuo za vizuelno impresivne podvodne scene sa mladom Emmom. Dom Gospođice Peregrine Za Čudnovatu Djecu ima dobre negativce i uzbudljive borbene scene, ali se ipak previše uzda u filmske prekrete, a znamo da ova djeca moraju da napuste ovaj dom, tačnije da odrastu. Iako je filmu dodjeljen PG-13 rejting, mislim da su mnoge scene neprilagođene za djecu ovog uzrasta.

       Evu Green je dobar izbor za brižnu vaspitačicu, Terence Stamp je takođe dobar kao junakov djed, a Samuel L. Jackson je upečatljiv kao Barron. Ella Purnell i Asa Butterfield su veoma zanimljiv izbor za čudnovati duo.

       Dom Gospođice Peregrine Za Čudnovatu Djecu je sasvim pristojan holivudski eskapizam, sa veoma bizarnim smislom za humor.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 27.12.2016
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, Link