DJEVOJKA U VOZU (2016)

Glumci: Emily Blunt, Rebecca Ferguson, Haley Bennett, Justin Theroux, Luke Evans, Allison Janney, Edgar Ramirez, Lisa Kudrow

Režija: Tate Taylor

Scenario: Erin Cressida Wilson

Žanr: Drama/ Misterija/ Triler

Trajanje: 1h 52min

Rejting: R

  

       Rachel Watson (Emily Blunt) je alkoholičarka koja se razvodi od muža Toma (Justin Theroux), nakon što ga uhvati u prevari sa agentom za nekretnine, Annom Boyd (Rebecca Ferguson). Rachel dijeli apartman sa cimericom Cathy (Laura Prepon) i većinu vremena provodi u vozu koji prolazi pored Tomove kuće. Tokom njenih mnogobrojnih putovanja Rachel fasciniraju Tomove komšije Scott (Luke Evans) i Megan Hipwell (Haley Bennett). Iako je ubjeđena da oni imaju idealan brak, Rachel ugleda Megan u zagrljaju nepoznatog muškarca. Njene iluzije se ruše i ona počinje da pije i kreće da se suoči sa Megan. Rachel se budi mamurna sledećeg dana i ne sjeća se prethodne noći. Detektivka narednica Riley (Allison Janney) je obavještava da je Megan nestala i da je ona među osumljičenima. Rachel odlazi kod Scotta u želji da mu pomogne da pronađe suprugu. Djevojka U Vozu je ekranizacija istoimene knjige Paule Hawkins.

       Roman Paule Hawkins, Djevojka U Vozu, je odmah nakon izlaska postao veliki hit, i nije bilo teško pretpostaviti da će usljediti filmska adaptacija ovog literarnog dijela. Spielbergov DreamWorks je otkupio prava na knjigu, a na mjesto režisera je došla Amerikanka, Tate Taylor. Kritičari su odmah poznali sličnosti ovog films sa Fincherovom Isčezlom, zbog tako reći, nepouzdane naratorke filma. Režiserka Taylor nudi sasvim dobar portret jedne alkoholičarke. Vidimo poguban uticaj koji Rachel Watson ima na sve ljude sa kojima dolazi u kontakt. Režiserka pravi interesantan potez i namjerno dezorijentiše publiku, kako bi što bolje razumjeli stanje u kojem se nalazi protagonistkinja filma. Rachel idealizuje brak ljudi, koje uopšte i ne poznaje, što jasno pokazuju njenu usamljenost, ali i veliku potrebu za nekim pored sebe. idealizovanje naravno dovodi do razočarenja, a istraga protagonistkinje filma je solidno odrađena, iako ima pomalo zbunjujućih dijelova. Treba pohvaliti novonastali odnos između Rachel i Scotta Hipwella, dvoje ljudi koje spaja sopstvena nesreća. Treći čin Djevojke U Vozu nudi par prijatnih iznenađenja, ali nažalost donosi pretjeranu i neuvjerljivu završnicu. Treba pohvaliti način na koji režiserka Taylor ubacuje voz u pozadinu mnogih scena ovog filma.

       Emily Blunt još jednom pokazuje da nema uloge koju ne može da apsolvira. Haley Bennett zna da zaigra na kartu seksipila, dok su Justin Therox i Luke Evans uvjerljivi kao nezadovoljni muževi. Treba pohvaliti Allison Janney.

       Djevojka U Vozu je dobra triler misterija, koja ima hrabrosti da duboko zagrebe ispod naizgled idiličnog života.

 


Preporuka sličnih filmova:Datum recenzije: 04.02.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link