DJEVOJKA SA TETOVAŽOM ZMAJA (2009)

Glumci: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Sven-Bertil Taube, Lena Endre, Peter Haber, Peter Andersson

Režija: Niels Arden Oplev

Scenario: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg

Žanr: Kriminalistički/ Drama/ Misterija

Trajanje: 2h 32min

Rejting: R

  

       Bogati industrijalac Henrik Vagner (Sven-Bertil Taube) plaća hakerku Lisbeth Salander (Noomi Rapace), da iskopa sve što može o Mikaelu Blumkvistu (Michael Nyqvist), izdavaču časopisa Millenium. Vagner, zadovoljan rezultatima istrage, plaća Blumkvistu da istraži nestanak njegove bratanice Harriet, koji se desio prije četrdeset godina. Vagner je ubijeđen da je ubica jedan od članova njegove šire porodice. Blumkvist brzo shvata da mu treba pomoć u istrazi i traži od Henrika Vangera da unajmi mladu hakerku. Lisbeth je sud ocjenio kao mentalno nesposobnu i dodjelio joj staratelja Nilsa Bjurmana (Peter Andersson). Djevojka Sa Tetovažom Zmaja je ekranizacija istoimene knjige Stiega Larssona. Larsson je napisao još dva nastavka svoje popularne knjige, ali je nažalost preminuo, prije nego što je Milenijum Trilogija, postala veliki svijetski hit.

       Knjiga Stiega Larssona, Djevojka Sa Tetovažom Zmaja, je nakon određenog vremena, postala veliki hit i naravno odmah privukla pažnju filmske industrije, koja uvijek rado skrnavi kvalitetna i popularna literarna dijela. Međutim, na veliko iznenađenje svih, danski režiser Niels Arden Oplev, se pobrinuo za jednu zaista kvalitetnu filmsku adaptaciju. Oplev i scenaristi filma Nikolaj Arcel i Rasmus Heisterberg, dobro prepoznaju sve prednosti Larssonove knjige, i vješto profitiraju od autorovog kvalitetnog istraživačkog rada. Naime, Stieg Larsson je bio poznat kao frantičan istraživač, koji se uvijek prethodno dobro upoznavao sa temom o kojoj piše. Direktori fotografije Eric Kress i Jens Fischer uparuju snježne predjele Švedske sa isto tako emotivno hladnim likovima i prave jezivu podlogu filma. Oplev koristi Božić, praznik koji evocira prijatna i lijepa osjećanja, da započne da kopa po kontraverznoj prošlosti bogatog švedskog industrijalca. Istraga je odlično odrađena i ide unazad, sve do perioda drugog svijetskog rata. Mlada hakerka Lisbeth Salander i novinar Mikael Blumkvist prave logične poteze prilikom ove istrage i njihova otkrića imaju smisla publici. Takođe je dobro iskorištena flashback tehnika, za prikazivanje dešavanja iz prošlosti. Djevojka Sa Tetovažom Zmaja nije bez svojih zamjerki, iako one nikako ne mogu da prevale sve prednosti ovog filma. Ipak je mizagonija u ovom filmu, možda malo prenaglašena, a studija karaktera ponekad nepotrebno ustupa mjesto kontraverzama.

       Gluma je za svaku pohvalu. Michael Nyqvist dobro igra novinara ženskaroša, istrajnog u potrazi za pravdom. Noomi Rapace je izvrsna kao hakerka mračnog imidža, koja uprkos izrazito asocijativnom ponašanju i odbojnoj fasadi, uspijeva da pokaže svoju ranjivu stranu. Sven-Bertil Taube sa lakoćom kupi simpatije gledaoca, jer djeluje kao cvjećka kada se uporedi sa svojom porodicom.

       Djevojka Sa Tetovažom Zmaja je veoma kvalitetna filmska adaptacija, koja zaslužuje sve pohvale koje je dobila.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 12.08.2016
Poster filma: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=23154179