BISER BOJANE (2017)

Glumci: Slaven Došlo, Milutin Mima Karadžić, Vanja Nenadić, Andrija Milošević, Hristina Popović

Režija: Milan Karadžić

Scenario: Vladimir Đurđević, Milan Karadžić, Stevan Koprivica, Bojana Babić

Žanr: Akcija/ Komedija

Trajanje: 1h 49min

Rejting: PG-13

  

       Mladi beogradski ljekar Ðorđe Popović (Slaven Došlo), živi sa bakom Emilijom (Mira Banjac) i zanima se pticama. On prihvata anonimni poziv i odlazi u Crnu Goru. Usput upoznaje Lolu (Vanju Nenadić), mladu kajterku i ćerku policijskog inspektora Rajka (Mladen Nelević), koja putuje na Adu Bojanu. Nakon dugog ropstva, Nikola Popović (Milutin Karadžić) izlazi na slobodu. Za vratom mu se odmah stvara inspektor Rajko, koji želi da pronađe dijamante iz Nikoline prethodne pljačke. Za dijamantima se još interesuju Nikolin bivši saradnik Roki (Miodrag Krstović) i kriminalac Matija (Andrija Milošević). Nikola odlazi kod svoje sestre Zorke (Dubravka Drakić) na crnogorsko primorje, gdje ona i njen sin Đovani (Emir Ćatović), spremaju iznenađenje za njega.

       Nakon mnogih epizoda popularnih televizijskih serija, Milan Karadžić se odlučio da režira još jedan dugometražni film. Na iznenađenje mnogih, on se dobro snalazi u dugometražnim filmskim vodama. Zaplet sa ukradenim dijamanata je dobro uparen sa sladunjavom ljetnom romansom. Mladi beogradski ljekar kojeg uvlače u očev kriminalni svijet, asocira na Coppolinog Kuma, što režiser Karadžić, jasno stavlja da znanja, posterom Ala Paćina. Većina učesnika u ovoj potjeri za dijamantima je motivisana pohlepom, da bi publika stala na stranu onih koji imaju plemenitije motive. Ljubavna romansa između ljekara Đorđa i tatine ćerke Lole je vrlo dobro odrađena, počevši od zabavne scene njihovog upoznavanja. Milan Karadžić pokazuje dobar osjećaj za ritam i odličan smisao za humor. Ljubavni život kriminalca Matije je veoma dinamičan i pruža dosta humora. Biser Bojane propušta priliku da se uozbilji i smota na stranu kriminalističkog trilera. Kako bilo, ovaj film uglavnom uspijeva da se igra sa očekivanjima publike i da ostane nepredvidiv do samog kraja. Treba pohvaliti odličnu muzičku temu Saše Miloševića, tokom podvodnih scena.

       Glumci su uglavnom isti kao i u većini novih crnogorskih filmova i serija. Veteranima Mimi Karadžiću, Miri Banjac i Miodragu Krstoviću dobro pariraju mlađe kolege Andrija Milošević, Slaven Došlo i Vanja Nenadić.

       Biser Bojane je zabavan film kojeg treba preporučiti prvenstveno fanovima ljetnih filmskih romansi i komedija.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 14.03.2017. godine
Poster filma: Поштена употреба, Link