BEZ OGRANIČENJA (2011)

Glumci: Bradley Cooper, Abbie Cornish, Robert De Niro, Andrew Howard, Anna Friel, Johnny Whitworth, Tomas Arana

Režija: Neil Burger

Scenario: Leslie Dixon

Žanr: Misterija/ Naučna Fantastika/ Triler

Trajanje: 1h 52min

Rejting: PG-13

  

       Eddie Morra (Bradley Cooper) je pisac sa blokadom, kojeg ostavlja njegova dugogodišnje djevojka Lindy (Abbie Cornish). Eddie naleće na Vernona (Johnny Whitworth), brata svoje bivše žene Melisse (Anna Friel), koji je umješan u poslove sumnjive farmaceutske kompanije. Vernon daje Eddiju uzorak nove "pametne droge", NZT-48, koja omogućava korisniku da se prisjeti svega što je ikada čuo i vidio. Eddie uzima ovu drogu i njegov život se mijenja iz korjena. On lako prepoznaje šablone na finansijskoj berzi i bez problema višestruko udvostruči svoj kapital. Eddie shvata da mu treba mnogo veći kapital i obraća se ruskom zelenašu Gennadiju (Andrew Howard). Ovako ekspresno bogaćenje odmah skreće pažnju i velikog finansijskog tajkuna, Carla Van Loona (Robert De Niro). Bez Ograničenja je ekranizacija knjige Tamna Polja, autora Alana Glynna.

       Ideja o čovjeku sa visoko razvijenim intelektom je oduvijek bila interesantna filmskim radnicima u Holivudu. Režiser filma Neil Burger nema velikih problema da probudi interesovanje gledalaca, jer Bez Ograničenja pogađa žicu svih koji maštaju da se nađu u situaciji u kojoj je protagonista filma, Eddie Morra. Jedan od problema filma je u tome što Eddijeva transformacija ide iz jedne krajnosti u drugu i zaista nam je teško da u nju tek-tako povjerujemo. Zapušteni pisac sa blokadom, koga djevojka ne može više da trpi, odjednom postaje uglađeni finansijski genijalac, koji za samo nekoliko dana završi pisanje knjige, a nepoznati jezik uči gotovo odmah čim ga čuje. Režiser Burger i direktor fotografije Joe Willams, primjenjuje raznolike filmske tehnike da nam dočaraju Eddijevu intelektualnu superiornost. Boje su izrazito naglašene prilikom samog konzumiranja ove pametne droge i dobro oslikavaju njen uticaj na čovjekov organizam. Sa druge strane, slova koje lete svuda po ekranu, tokom Eddijevog rada na računaru, ne pripadaju ozbiljnom dugometražnom filmu. Bez Ograničenja je diskutabilno najzanimljiviji kada Eddiju ponestane droge i kada trpi razne nuspojave. Nažalost, Burger i scenarista Leslie Dixon nemaju veliku želju da nam objasne složene algoritme koje vidimo ili intrigantne vremenske preskoke koji doživljavaju korisnici ove droge, već se okreću nepotrebno nasilniim scenama borbe sa ruskim mafijašima. Ruski mafijaši naravno zadovoljavaju sve kriterijume stereotipa.

       Bradley Cooper pravi iznenađujuće dobru transformaciju od zapuštenog pisca do finansijskog genija. Robert De Niro je rutinski skinuo finansijskog mogula, dok Abbie Cornish uvjerljivo igra ženu kojoj je još uvijek stalo do Eddija.

       Bez Ograničenja uspijeva da zagolica maštu publike, ali nažalost propušta priliku da dublje zakorači u neistražne sfere ljudskog mozga.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 27.12.2016
Poster filma: By Source, Fair use, Link