AMERIČKI GANGSTER (2007)

Glumci: Russell Crowe, Denzel Washington, Chiwetel Ejiofor, Cuba Gooding, Jr., Josh Brolin, Ted Levine, Armand Assante, John Ortiz, John Hawkes, RZA

Režija: Ridley Scott

Scenario: Steven Zaillian

Žanr: Biografija/ Kriminalistički/ Drama

Trajanje: 2h 37min

Rejting: R

  

       Nakon smrti Bumpija Johnsona (Clarence Williams III), nekoliko sitni gangstera odmah želi da zauzme njegovo mjesto. Pored Bumpijevog tjelohranitelja Franka Lucasa (Denzel Washington), tu su još Tango (Idris Elba) i Nicky Barnes (Cuba Gooding, Jr.). Frank odlazi na Tajvan i kupuje drogu direktno od proizvođača narkotika, na čijem čelu se nalazi neimenovani kineski general (Ric Young). Drogu transportuje u Ameriku preko vijetnamskih preminulih vojnika, daju joj ime Blue Magic i prodaju je po daleko manjoj cijeni od konkurencije. Ovaj potez se nikako ne dopada bosu mafijaške porodice Lucchese, Dominicu Cattanu (Armand Assante), a korumpirani njujorški detektiv Nick Trupo (Josh Brolin) takođe pokušava da od Franka iznudi dio zarade. Kapetan policije Lou Toback (Ted Levine) formira specijalnu jedinicu čiji zadatak je skupljanje dokaza protiv Franka Lucasa i njegove porodice. Na čelu ove jedinice je detektiv Richie Roberts (Russell Crowe). Američki Gangster je ekranizacija knjige Povratak Superflaja, Marka Jacobsona.

       Scenarista filma Steven Zaillian se svojski potrudio da ovaj biografski kriminalistički film bude dobro ispričan. Dugo vremena je sakupljao materijal o dvojici protagonista, a imao je i tu sreću da, akteri filma, Frank Lucas i Richie Roberts, lično budu konsultanti tokom snimanja. Kompozitor Mark Streitenfeld vješto miješa bluz i soul muziku, i pomaže režiseru filma, Ridliju Scottu, da napravi odličnu rekreaciju Harlema, 60-ih godina prošloga vijeka. Ovu mala njujorška četvrt je pretrpana sitnim gangsterima i narkomanima, koji će uraditi sve što treba da dobiju šta žele. Situacija nije puno bolja ni kod ostalih Amerikanaca, koji se u masovnoj broju okreću narkoticima. Navodno je svaki treći američki vojnik u Vijetnamu, eksperimentisao sa heroinom i opijumom. Nije bilo teško za pretpostaviti da će ovako velika potražnja stvoriti priliku za unosan biznis. Američki Gangster dobro prikazuje način na koji je Frank Lucas uvozio drogu iz dalekih azijskih zemalja, ali takođe i borbu njega i nekoliko gangstera da zauzmu primarno mjesto u Harlemu. Treba pohvaliti zaista odvažnu scenu ispred harlemskog kafića, u kojoj Frank Lucas i Tango poravnavaju međusobne račune. Frank plaća veliki broj ljudi, od kriminalaca do korumpiranih policajaca, i Američki Gangster nameće interesantnu obzervaciju, kako je svima u interesu da Frenk ostane živ.

       Američki Gangster povlači zaista interesantnu paralelu između svojih protagonista. Dok je život policajca Richija Robertsa u potpunom rasulu, Frank Lucas posjeduje preko potrebnu porodičnu stabilnost. Frank uživa u nevjerovatnom luksuzu, dok su kancelarije specijalne jedinice FBI u veoma lošem stanju. Režiser Scott i scenarista Zaillian prave dobar potez i maksimalno odlažu susret svojih junaka, kako bi publika što bolje razumjela njihove postupke. U međuvremenu nas gospodin Scott časti odlično režiranim scenama oružanih sukoba i dobrom primjenom tehnike usporenog snimka. Završnica Američkog Gangstera pametno izbjegava veliki akcijski obračun, koji je danas, nažalost, postao obavezan u ovom žanru. Sa druge strene, zamjerke Američkom Gangsteru su najbolje primjetili upravo njeni akteri. Frank Lucas je priznao da je samo mali dio film tačan i da je većina izmišljena da se postigne dramatički efekat, a Richie Roberts se složio i dodao da je film uljepšao Franka Lucasa.

       Kvalitetan scenario je omogućio cijeli jedan niz dobrih uloga. Russel Crowe i Denzel Washington su odličan izbor za naslovne uloge, Josh Brolin je takođe odlično skinuo specijalnog detektiva FBI, dok je Armand Assante uvjerljiv kao mafijaški bos. Chiwetel Ejiofor, Carla Gugino, Idris Elba i Cuba Gooding Jr. su se pobrinuli za učinkovite minijature, dok je najprijatnije iznenađenje filma, glumica Ruby Dee u ulozi Lucasove dobronamjerne majke.

       Američki Gangster je odličan dodatak bogatoj Hollywoodskoj riznici kriminalističkih biografija.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 31.01.2017. godine
Poster filma: Link