8 MINUTA (2011)

Glumci: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright

Režija: Duncan Jones

Scenario: Ben Ripley

Žanr: Misterija/ Romansa/ Naučna Fantastika

Trajanje: 1h 33min

Rejting: PG-13

  

       Pilot američke vojske, kapetan Colter Stevens (Jake Gyllenhaal), se budi u tijelu učitelja Seana Fentressa i traži pomoć od njegove žene Christine Warren (Michelle Monaghan), da pronađe bombardera-samoubicu, koji se nalazi u pokretnom vozu. Riječ je o eksperimentalnoj vladinoj tehnologiji koja omogućava da se nečija svijest pošalje u tuđe tjelo, osam minuta prije njegove smrti. Nakon svakog neuspješnog pokušaja, Colter se budi u neobičnoj pilotskoj kabini, gdje preko video veze podnosi izvještaj misije, kapetanu Colleen Goodwin (Vera Farmiga). Ovaj eksperimentalni vladin uređaj je zasluga doktora Rutledgea (Jeffrey Wright).

       8 Minuta je adrenalinska triler misterija koja očigledno posuđuje koncept ponavljanja, korišten u Ramisovom filmu Beskrajni Dan, ali da bi nametnula interesantno pitanje ugroženosti ljudskog indentiteta prouzrokovanog ovom futurističkom tehnologijom. Režiser ovog filma, Duncan Jones, se prvenstveno fokusira na likove, dok naučnu fantastiku koristi samo kad to baš mora. Zbog toga se 8 Minuta može preporučiti svima onima koji nisu previše zainteresovani za naučnu fantastiku. Duncan Jones i scenarista filma, Ben Ripley, nas za kratko vrijeme upoznaju sa velikim brojem putnika i ostavljaju nas zbunjene, baš kao što je i sam glavni lik filma. Jones nam servira kvalitetne akcijske momente, dok mi neuspješno pokušavamo da otkrijemo indentitet bombardera, a takođe i vješto izbjegava iritatni osjećaj ponavljanja. Svaki pokušaj kapetana Coltera da otkrije ubicu u vozu, je drugačiji od prethodnog, a filmski klišeji, u kojima glavni lik počinje da vlada situacijom i pogađa svaki naredni potez svojih suvozača, su odrađeni na zabavan način. Legendarni montažer Paul Hirsch se pobrinuo za dobar tempo filma, a kompozitor Chris P. Bacon je komponovao dobru, Hičkokovsku, muzičku temu.

       Michelle Monaghan, Vera Farmiga i Jeffrey Wright dobro pariraju raspoloženom Jakeu Gyllenhaalu, a fanovi kultne serije Kvantni Skok će vjerovatno prepoznati glas američkog glumca, Scotta Bakule.

       8 Minuta je zabavan akcioni triler, koji dobro tempira elemente naučne fantastike.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 22.11.2016
Poster filma: By Source, Fair use, Link